Vücut Tiplerinin Belirlenmesi

Vücut Tiplerinin Belirlenmesi

DNA vücudumuzla ile ilgili tüm verilerin toplandığı bir nevi veri bankasıdır. İnsan vücudundaki tüm dna sarmallarını uc uca getirdiğimizde 20.000.000.000(20 milyar) kilometre eder. DNA sarmallarının içinde saç rengi göz rengi gibi bir çok kalıtsal özelliğimiz anne ve babadan bize taşınır. Olayı daha çok teorik biyolojiye sokmadan hemen bizi ilgilendiren kısma geçiyorum.

Bizim DNA sarmallarımız bu kadar karmaşık durumdayken haliyle vücut tiplerimizinde farklı farklı olması gayet tabiidir. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmaya gelicek olursak :

Sheldon diye bir abimizin 28.000 kişi üzerinde yaptiği arastirmaya gore insanlari belirli 3 sinifa ayirmis endomorf,ektomorf ve mezomorf olmak üzere. Bu konuda bir çok yazi okuduğunuz ve bu isimlere kulağinizin aliskin olduğunu biliyorum bunlar hakkinda sizin bilgi kirliliğine boğmadan kisaca özet geçerek şahsi fikir ve kanaatimle bir sonuca ulaştirmak istiyorum bir çok insan başta ben olmak üzere bu vucut tipi olayini derinlemesine ogrenmeyince motivasyon kaybi yasiyabiliyor ama emin olun caninizi sikicak bi durum yok.Sadece gidiş yolunuzu buna entegre etmeniz gerekicek.Sizi tabiri caizse şişirip gaza getirme gibi bir niyetim yok. Sadece realist bi sekilde yol yordam haritasi cizicem.Tabi elimden geldiğince.

Vucut tiplerine gecmeden sunuda belirtmeliyim ki bir cok insan tam manasiyla bu vucut tiplerinden birini yansitmaz. Karma vucuda sahiptir. Ama bir çoğu bunlardan birine epey bir yakindir.Bu nedenle sheldon abimiz 3 ana başlikda incelemis.
frank zane

1. Vucut tipimiz ektomorf. Çoğunlukla halk arasinda siska insan olarak bilinirler.Bu insanlar yesede kilo alamaz diye tabir edilen tiplerdir. Kimileri iştahsiz olurken kimileri fil gibi yer (kendilerince) ama nuh der peygamber demez bir turlu kilo alamazlar.Sebebi metobolizmalarinin ultra hizli olmasidir. Genel anlamda fizyolojisini ifade edicek olursak. Dar ve dusuk omuzlu,dar gogus kafesine sahip,ince kemikli,zor adele arttiran ve gücsuz kimselerdir. Metobolizmalari cok hizli olduğundan kilo almaya ve adele arttirmaya pek yatkin değillerdir.

Ama emin olun içlerinden Frank Zane gibi insalar cikip 3 kez Mr. Olympia ya sahip olucak ve yenilmez denilen Arnold'u yenen bir kac kisiden biri olucak.Bunun icin yapmasi gerek sabirli ve istikrarlı olmasidir.Amaca yonelik calismasi gerekli çünkü vucutlari definasyona ultra yatkindir ve çok zor yağ tutarlar.

arnold
2. Vücut tipimiz nami diyar mezomorf.Bu vücut tipine sahip insanlar fizyolejik olarak geniş omuzlu,geniş göğüs kafesine sahip,iri kemikli,dar beli olan insanlardır. Herkesi bildiği üzere bodybuildinge en yatkın vücut tipidir. Metobolizmalari orta karardir. Rahat kilo alip verirler ve hızlı kas yaparlar. Sergi Constance bu vucut tipine tamamen uyar. Ama dediğim gibi safkan mezo yada ekto olmak çok istisnai bir durumdur. Arnold dahi flex dergisine yaptiği aciklamada off seansonda vücudunun yağ tutmadığını bununda onu pure mezomorf değil ekto-mezo yaptığını söylemiştir. Gel gelelim Arnold mezomorf sporcu olarak bilinen bir insandır. Halbuki Arnold un omuzları düşüktür buda ektomorf karakteristik bir durumdur.Bu insanların 2-3 aylık yüzeysel bi çalışmanın ardından doğrudan bölgesel çalışmaya geçebilirler.

Gelelim 3. tip olan endomorfiğe.Bu vücut tipi halk arasında "ay su içsem yarıyo"culardır.Geniş omuz ve göğüs kafesinin yanında oldukça genişde bir bele sahiptirler.Metobolizmaları oldukça yavaştır.Vücutları çok hızlı yağ tutar.Safkan endomorfların baklavası asla olmaz.Olurda bizim bildiğimiz manada baklava değildir.Ronny Coleman safkan endomorf olarak gösterebileceğim bir sporcu.Ozünde yuvarlak bir vücuda sahiptir ve dediğim gibi baklava baklava karın kasları yokdur.Mezolar gibi hızlı kas kütlesi inşaa edebilirler.Ama definasyona pek de el verişli değillerdir.Bunun için kazandıkları kas kütlesi çok ciddi olmadığı takdirde gözler görülür olmaz.

jay cutlerEvet sporserver dostlarım kafanızda şekillenmesi adına vücut tiplerinden bahsettim.Bir dahaki yazımda vücut tipine göre beslenme ve antreman prensipleriyle daha hızlı bi şekilde yol almanıza elimizden geldiğince yardım etmeye çalışacağım.Unutmadan şunu da söyliyeyim benim omuzlarım geniş sayılır,belimde dar,üçgenim ben mezoyum diye enanyiet yapamaya.Calışıp ona göre çalışmama gibi bi hataya düşmezsiniz umarım.Ben şahsen oktomorfa yakın bir vücut tipine sahibim ve bunu bi eksiklik olarak görmüyorum.En basitinden size bi taktik vücut tipini belirlemede %100 olmasada %70 -80 doğru sonuca ulaştıracak bir yöntem sol bileğinizi sağ elinizle kavramaya çalışın orta parmağınız temas etmiyorsa endo veya mezoya ykaın bir vücut tipiniz var. eğer temas ediyorsa ekto-mezo arasıdnasınız eğer temas etmekle kalmayıp üstüne çıakrtabiliyosanız büyük olasılıkla ektomorff karakteriğe sahipsiniz.Bol sporlu ve sağlıklı günler dilerim.



Mücahid Şıktaşlı arkadsima yazisindan oturu cok tesekkur ederim.Bilgileriyle bizleri aydinlatti.Eger ona ulasmak ve bilgilerinden yararlanmak isterseniz sosyalaglardaki profillerine asagidan ulasabilirsiniz.
Facebook
İlgili Aramalar:fitness,gym,body types,ronnie colleman,jay cutler,sergi constance body type,arnold body type,vucut sekilleri,vucut turleri

3 yorum

Mesomorph çok iyi o vücut olsun yeter bence :)

Aynen Mesomorph İyi :)

Mesomorph iyi bence tam ideal vucut :)

Anonim olarak yorum yapabilirsiniz.
EmoticonEmoticon